Какво е Йога? Kак ни Помага? 

Какво е йога?

КАКВО Е ЙОГА?

Йогата е понятие, което за всеки може да означава нещо различно. За едни е вид лека тренировка, за други e вид разтягане, а за трети Йога означава нещо много по- дълбоко и духовно. Отделете няколко минутки за да разберте какво е йога, от къде идва и как ни помага.

Почти всеки един от нас е имал допир с Йога или някога е мислил да започне да се занимава с нея. 

В този блог ще намерите много обяснения за йогата, нейните практики, видове пози и друга полезна информация

Чувствайте се свободни да преминете към това, което искате да прочетете! Намасте! 

ОТКЪДЕ ИДВА ДУМАТА ЙОГА

Думата йога произлиза от санскрит и означава „съюз“ или “обединение”. В древен контекст йога може да е започнала преди повече от 5000 години, като форма на медитация, в района на долината Инда, около 3000 г. пр.н.е. След това се развива в Индия като една от шестте философски системи в индуизма. Първоначално йога дисциплината е включвала умствени, физически и духовни упражнения. Въпреки това, йогата е била преди всичко духовна практика, помагаща на ума и тялото да ги свърже в универсална хармония в момента и настоящето.

В съвременното разбиране йога практиката все пак запазва много от древните си характеристики като хармонизиране на ума и тялото и фокусиране върху духовността. В днешно време, всеки обръща внимание на различни аспекти свързани с йога, но почти всеки започва с практикуване на телесните пози, също така наречени асани, и на физическото натоварване за тяхното изпълнение. Интересното е, че именно асаните и трудността на тяхното изпълнение определят “стила” на различните йога практики, който ще опишем по долу.

Разбира се неделим аспект, който винаги е асоцииран с йога, без значение от стила е релаксацията и успокоението, което изпитваме след практика, дори това да е продължило само няколко минути.

ИСТОРИЯ НА ЙОГА

Традиционната йога произхожда от древна Индия като една от шестте ортодоксални школи на индуистката философия, както се споменава в древните санскритски текстове. Годините, когато е стартирала йога практиката, варират според различни източници, но датират от преди около 5000 години до 3000 г. пр.н.е.

ЦЕЛТА НА ЙОГА – МОКША

Първоначалните цели на йогата са насочени към духовно развитие и себереализация. Много източници цитират мокша (или освобождение) като крайната цел. В това състояние практикуващият ще бъде освободен от каквото и да е страдание и напълно започва да осъзнава своето висше съзнание и кой е самият той.

Именно това усещане на освобождение, успява да покори всички любители на йогата. 

И ние преминахме по този път, като многократно се отърсихме от всякакви психологически пречки и съмнения, за да осъществим желанието си да отворим вратите на нашето Naya Yoga студио.

ЙОГА ТРАНСФОРМАЦИЯ

Един от най-важните текстове, които подхранват популярността на йога в Западния свят, бяха Йога-сутрите, написани от мъдреца на име Патанджали между 500 г. пр. н. е. и 400 г. сл. н. е. Текстът на Йога-Сутра включва 195 философски афоризма за йога, включително обяснение на Ащанга (осемте стълба на йога) – основата на съвременната йога практика. Ще ги опишем по-подробно в този блог. 

Практиката на йога бавно се разпространява в Западния свят, започвайки през 1890-те години и набираща популярност до средата на 20-ти век, когато наистина започва да процъфтява.

У нас, според изследвания на наши историци, йогата е била тясно свързана с българския род, който възниква и се създава в Далечния Изток.

В запазени каменни надписи на наши прабългарски племена, най-често срещана дума е била “юдж” –  |Y|, който е основния корен на думата “йога”! В тези надписи българските историци тълкуват, че са били написани тогавашните мантри. Тези идеи са били потвърдени и от Свами Читананда, който е бил ръководител на ашрама в Северна Индия. Според него откритите надписи са на древния свещен език на йогите, а в превод тяхното съдържание е следното: ‘’Освободи се от двойнствеността чрез Йога. Надживей страданията чрез йога”. (Source)

През 80-те години на миналия век, когато няколко проучвания съобщават за ползите от йога за здравето, йога започва да се популяризира като упражнение, чиито физически ползи имат предимство пред духовните и умствените. Но всеки който навлиза по навътре в йогата все пак се докосва и до духовните и психологически ползи.

ОСЕМТЕ СТЪЛБА НА ЙОГАТА

Въз основа на класическия модел на Ащанга ( “Ащ”- осем и “Анга” -стъпки или стълба) йога, е системната дисциплина с осем стълба, която обхваща нелинеен процес, насочен към постигане на универсално единство и блаженството на самадхи. Древните йоги вярват, че преминаването през тези осем стълба и тяхното постоянство са правилният път към самадхи.

Осемте стълба на йога са:

Яма (междуличностно изследване): Живейте в хармония със света около вас и управлявайте поведението си правилно.

Нияма (интраперсонално изследване): Практикуването на ключови лични спазвания, насочени към подобряване на вътрешна чистота. 

Асани (пози): Съвършенство на йога позициите на тялото, включително фокус върху усещането за свобода от напрежение и стабилност във всяка поза.

Пранаяма (усъвършенстване на дишането): Контрол и регулиране на дишането – особено дълбоко диафрагмено дишане.

Пратяхара (усъвършенстване на сетивата): Подобряване на отношението към сетивата – по-специално как сетивата трябва да служат на ума, а не обратното.

Дхарана (концентрация): Усъвършенстват фокуса и концентрацията чрез отдръпване от сетивата, визуализиране и централизиране на дишането.

Дхяна (медитация): Да бъдеш погълнат от медитация означава да не „правиш“ нищо за медитация, а вместо това да позволиш да бъдеш приет и прегърнат от практиката.

Самадхи (тих ум): Постигане на просветление или блаженство чрез подобрени взаимоотношения с вътрешното Аз и външния свят.

СЕДЕМТЕ ЧАКРИ ИЛИ ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНТРОВЕ

Думата „чакра” идва от санскрит и означава „колело”.  Чакрите са енергийни центрове или колела, като мини-мозъци, които организират и предават енергия в цялото тяло, подобно на „софтуера“ или финото тяло и тъкани, които управляват „хардуера“ или физическото тяло. Седемте основни чакри минават по гръбначния стълб, създавайки енергийна система, която прониква в цялото тяло. Всяка чакра е свързана с физическото тяло чрез нервен център (нервна система) и хормонална жлеза (ендокринна система). Има също чакри в ръцете и краката и други второстепенни чакри в цялото тяло. Всяка чакра има свое собствено санскритско име, мантра и свързана цветова честота. Когато има дисбаланс в тези чакри, се вярва, че тогава нашето здравословно състояние може да се влоши. Йогата предлага разни техники за подсилването и правилното функциониране на тези седем енергийни центрове. Долу ще опишем чакрите и тяхното значение: 

Коронна чакра

Лилав цвят или Сахасрара на санскрит, тази чакра ни закотвя възможно най-близо до духовния свят, включително динамична енергия, която ни доближава до просветлението.

Чакра на третото око

Индиго или Аджна на санскрит, тази чакра представлява по-висока интуиция (т. нар. трето око) и нашия потенциал за фокус и подобрена концентрация. Мантрата е Ом.

Гърлена чакра

Син цвят или Вишудха на санскрит, тази чакра покрива речта и писането. Тя се фокусира върху възстановяването и трансформацията, предимно чрез комуникационни канали. Мантрата е Хам.

Сърдечна чакра

Зелен цвят или Анахата на санскрит, тази чакра съдържа нашия потенциал за състрадание, обожание и любов. Тази любов се отнася до любовта към другите и към себе си. Мантра – Ям.

Сърдечна чакра

Жълт цвят или Манипура на санскрит, тази чакра представлява егото, включително нашата сила и други потенциално по-заплашителни импулси като гняв и ярост. Мантрата е Рама.

Сакрална чакра

Oранжев цвят или Свадхистана на санскрит, тази чакра е центърът на интуицията, креативността и самоувереността. Мантрата за нея е Вам.

Коренна чакра

Червен цвят или Муладхара на санскрит, тази чакра представлява центриране, усещане за основа и връзката ни със земята. Мантрата е Лам.

ЙОГА МАНТРИ И ЙОГА НАПЕВКИ

Мантри и песнопения често се използват в йога, за да помогнат на практикуващите да постигнат по-високо състояние на съзнанието. Със сигурност сте чували или виждали разни сцени как практикуващият е в йога поза по повтаря “Оммм”. Тази практика на използване на силни или тихи вътрешни звуци за свързване с трансценденталния „върховен звук“ (известен също като шабда-брахман) или „върховен глас“ (пара-вак), който е на хиляди години.

Има много мантри и песнопения, които могат да се използват в йога, но ето четирите най-популярни:

Ом: Произнася се „аум“, тази мантра е централна за всички йога песнопения. Ом е всеобхватната вибрация, която прониква в космическата вселена.

Ом Мани Падме Хум: Мани означава „скъпоценен камък“, Падме означава „лотос“ („мъдрост“), а Хум означава „неделимост“. Следователно целта на тази мантра е да трансформира тялото, ума и речта в чисто просветление чрез единството на мъдрост и метод.

Ом Шанти Ом: Шанти означава мир на санскрит. Повтарящото се пеене на Шанти заедно с Oм насърчава мира в различните части на практикуващия – а именно ум, тяло и глас.

Ом Нама Шивая: Мантрата от пет срички Om Namah Shivaya се отнася до акта на поклон или обожание на Шива, който е главното божество на индуизма. Тази мантра е предназначена да успокои духа и да доближи практикуващия до себе си и връзка с радост и сила.

ИСТОРИЯ НА „ОМ“

Първият първичен звук от създаването на Вселената беше ‘’Ом’’. Тази мантра води началото си от индуистката традиция като най-мощната и жизненоважна мантра, използвана в практиката на йога.

НАУКАТА ЗА ЙОГА И НЕЙНАТА ПОЛЗА 

С течение на годините, Йога се е превръща в добре известна практика поради различни духовни причини, но нейният успех се дължи и на широкия спектър от физически и психически ефекти и ползи, които не бива да бъдат подценявани.

Широка гама от научни изследвания потвърждават, че йога може да бъде практика, променяща живота, водеща до:

 • Подобряване на сърдечно-съдовото здраве
 • Намален пулс и кръвно налягане
 • Намаляване на болката в ставите и мускулите
 • По-ниски нива на кортизол (хормон на стреса).
 • Повишена вагусова активност (свързана с храносмилането, кръвното налягане, сърдечната честота, комуникацията, изпотяването и други).
 • По-добро регулиране на кръвната захар
 • По-лесно управление на теглото
 • Подобрено дишане
 • По-добър и дълбок сън
 • По-малко мускулно напрежение и главоболие
 • И много други ползи.

Обмислете, кои от тези ползи сте започнали да усещате след като сте се впуснали в практиката на йога?

Що се отнася до психическото и емоционалното здраве, научните изследвания също показват, че йога може също да намали стреса и безпокойството. Въпреки, че има положително въздействие върху много от рисковете за физическото здраве, изброени по-горе, йога практиката може също да доведе до по-щастливо и по-здравословно психическо състояние. Тези, които редовно практикуват йога, съобщават за по-малко ежедневно безпокойство и по-ниски нива на депресия и други психични разстройства.

Както и самото понятие йога така и ползите от практикуването й са найстина доста много и варират за всеки, от изброените по горе, до намаляване на мускулното напрежение и понижаване на кръвното налягане, до намаляване на главоболието и подобряване на съня.

Дори след няколко тренировки вие ще устетите подобряване на гъвкавостта си. Йога учи на нежни пози и движения, но в същото време предизвиква практикуващия да развие своята гъвкавост по стабилно, отколкото с други упражнения. Гъвкавостта се развива чрез повтаряне на асани (пози) и задържането им за дълги периоди от време.

Подобрен сън

Често любителите на йога се радват на подобрен сън. С редовна йога практика, напрежението в тялото се намалява и нивата на стрес намаляват, което помага за подобряване на съня. Йога нидра за сън, по-специално, също може да помогне на йогите да спят по-добре и по-дълбоко.

Намаляване на стреса

Намаляване на стреса и безпокойството: Упражненията за дълбоко дишане, практическият фокус и акцентът върху връзката ум-тяло помагат на практикуващите йога да облекчат стреса и безпокойството – както краткосрочно, така и дългосрочно, като ви помагат да се справите със стреса.

По-добър фокус

Подобряване на умствения фокус: Йога учи колко е важно да се усъвършенства умствената яснота, като насърчава практикуващия да позволи на страничните мисли и тревожни чувства да изчезнат. С последователност тази практика може значително да подобри вашата концентрация и умствена пъргавина.

Повишена издържливост

Повишаване на издръжливостта: Дисциплината на редовната практика, съчетана с редовно освобождаване от несвързани мисли, чувства и емоции, учи йогите да останат силни и издръжливи, дори когато не практикуват активно.

Намяляване на възпалението

Намаляване на възпалението: Някои медицински състояния и лош начин на живот (като лоша диета, ниски нива на физическа активност и високи нива на стрес) могат да доведат до възпаление в тялото. Йога може да обърне тези показатели, което води до намалено възпаление и по-малко случаи на заболявания и медицински състояния, свързани с възпаления.

Подобрено дишане

Подобрено дишане: Освен фокусиране върху физическите движения и подобряване на умствената енергия, йога е дихателно упражнение. Тази практика учи хората на правилно дишане и дихателни техники за дълбоко и пълно дишане – нещо, което е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система и намаляването на стреса.

По-добро здраве на сърцето

Подобрено здраве на сърцето: Намалените възпаления и стрес, съчетани с подобрено дълбоко дишане и умствен фокус, допринасят за подобрено здраве на сърцето. Тези, които практикуват йога, са много по-малко склонни да се борят с високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Здраве

По-добро цялостно здраве: В сравнение с хората който не практикуват йога, то практикуващите йога са по-малко склонни да имат наднормено тегло или затлъстяване. Те също така приемат по-малко лекарства и са радват на по здравословен и енергичен живот.

ВИДОВЕ ЙОГА

Има много видове йога, всички със специфични цели и ползи, но всяка една от тях ще ви помогне да октриете какво е йога. Както споменахме по горе разлничните пози който се практикуват опредялат вида йога, също така и преминаването от една асана в друга. Долу ще видите най чето срещаните видове и с какво се характеризират. 

Видове йога преподавани в нашето студио

Хатха йога

Тази йога е може би най-традиционният подход към йога практиката. Фокусът е върху физически пози (асани), както и съпътстващи поведенчески елементи. Хатха йога обикновено е по-бавен, по-внимателен подход към йога, отколкото някои други модерни стилове. Това е страхотна йога за начинаещи и техния преход към йога.

Виняса йога

Виняса йога или флоу се фокусира върху дишането и свързването на различни асани (пози), за да създаде безпроблемни последователности, които създават единен „поток” или флоу. 

Ащанга йога

Този вид йога следва традиционни йога последователности, започващи с първоначалната серия на Патабхи Джойс, разработена в Майсур, Индия. Това е сложен, динамичен виняса стил. Ащанга също се отнася до осемте стълба на йога, както са дефинирани в Йога сутрите. 

Кундалини йога

Кандалини йогата се използва специфични пози, мантри и песнопения, медитации и уникални крии (практики) за по-тясна връзка със себе си и просветление на съзнанието. Като практикуваме Кундалини със сертифициран йога инструктор, можете да изпитате пробуждане на Кундалини и духовно блаженство.

Ин йога

Още известна като даоистката йога включва удобни, пасивни пози, които изискват малко усилия и често включват използването на стойки. Този тип йога помага за развиване на гъвкавост чрез стимулиране на съединителната тъкан или фасцията в ставите и по протежение на меридианните линии. 

Интегралната йога

Вариация или вид мека хатха йога. Произхожда от индийския йогин Шри Свами Сатчидананда през 60-те години на миналия век. Целта е интегриране или хармонизиране на ума, тялото и духа.

Възстановяващата йога

Този вид йога помага на тези, които се борят с проблеми с мобилността. Може да помогне на хора, възстановяващи се от нараняване или хора с ограничена подвижност, тъй като движенията се изпълняват пестеливо и само няколко бавни разтягания съставляват по-голямата част от всяка последователност. 

Силовата йога или пауър йога

Пауър йогата ключва тренировка за цялото тяло. Класовете са по-активни и се фокусират върху силата и движението в сравнение с други по-традиционни стилове на йога.

Йога терапията

Или още позната като терапевтична йога е практика за използване на йога като клинична терапия за емоционални проблеми, или физически напрежения или болки. Тя има за цел да тласне практикуващите към по-високи нива на цялостно здраве и благополучие. 

Други видове йога

Йога Нидра

Йога Нидра е основана на релаксация и медитация форма на йога, която поставя практикуващия в полу съзнателно състояние, подобно на сън. Изследванията показват, че някои форми на йога нидра (като iRest) могат да бъдат ефективни при лечение на тревожност, безсъние и симптоми на посттравматично стресово разстройство. 

Нежна йога

Тази се фокусира върху терапевтични пози и малки движения. Основните ползи от тази практика са подобрено дишане, нежно разтягане и намален стрес и безпокойство. И всичко това се постига чрез нежни йога последователности и процес, наречен Nerve Flossing или Nerve Glide.

Крия йога

Тази йога се фокусира върху довеждането на практикуващия до напреднало състояние на духовно развитие и пробуждане чрез извършване на специфични йогийски дейности, „крии“, за да се подобри и да живее по-пълноценен живот.

Тантрическата йога

Или тантра има за цел да помогне на практикуващите да намерят по-голям контакт с физическото си аз – чрез лично изследване и енергийни връзки, подобрявайки тяхното физическо благополучие и духовно израстване.

Бикрам йога

Идва от името на индийския йога Бикрам Чоудхури. Две дихателни упражнения и 26 пози съставляват тази практика, изпълнявана в гореща, влажна стая с ярко осветление. 

Горещата йога

Този вид йога се извършва в студио при температури около 27-37 градуса. За разлика от Бикрам йога, позите и дихателните упражнения могат да варират.

Основите на Айенгар йога

Произлизат от Ащанга йога (осемте части на йога). Йога на Айенгар става популярна благодарение на помощта на известен индийски йогин на име Айенгар. Стойките и фокусът върху контрола на дишането са централни за тази практика.

Крипалу йога

Тази йога е идеална за всички нива, включително начинаещи. Целта е да се извърши нежна (хатха) йога практика, която се фокусира върху духовната трансформация, състраданието и физическото изцеление.

Шивананда йога

Тази йога възниква от Свами Вишнудевананда през 50-те години на миналия век. Тя включва пет основни принципа: дишане, релаксация, диета, физическа активност и позитивни мисли.

Пренаталната йога

Или йога за бременни и тези жени който очакват бременност. Безопасността и здравето на бебето и майката са в центъра на тази успокояваща, обикновено нежна практика.

Акройога

Съчетава йога с традиционна акробатика. Тази развлекателна версия на йога често се свързва с танци, циркови представления и физическа мощ като цяло. 

Въздушната йога

Както името немеква тази йога се изпълнява във висящо състояние, като се използва копринен хамак, здраво окачен на тавана като опора.

Раджа йога

Подобна на Ащанга йога. Това е йога на мира, спокойствието и спокойствието, която включва осем важни етапа на себереализация.

Бебе йога

Бебе йога или детска йога е предназначена за бебета и малки деца. В някои случаи родителите учат заедно с децата си, в други само бебета и малки деца имат право да участват в класа. Целта е да се подобри тяхната гъвкавост, сила и координация.

Кой вид йога е най-добре за мен?

Ако не сте сигурни кой вид йога е най добре за вас то нашия екип с радост ще ви насочи. 

Надяваме се че сега разбрахте малко повече значението и какво е йога! В следващия ни блог ще споделим информация за асаните и тяхната категоризация, нужното йога оборудване и най често задаваните въпроси относно йога.